DALI
Digital Addressable Lighting Interface (DALI) este o marcă comercială pentru produsele bazate pe rețea care controlează iluminatul. Tehnologia de bază a fost stabilită de un consorțiu de producători de echipamente de iluminat ca succesor pentru sistemele de control al iluminatului 1-10 V/0-10 V și ca alternativă standard deschisă la mai multe protocoale proprietare. Mărcile comerciale DALI, DALI-2 și D4i sunt deținute de alianța industriei de iluminat, DiiA (Digital Illumination Interface Alliance).
DALI este specificat de o serie de standarde tehnice în IEC 62386. Conformitatea standardelor asigură că echipamentele de la diferiți producători vor interopera. Marca comercială DALI este permisă pe dispozitivele care respectă cerințele de testare și certificare DiiA și sunt listate fie ca înregistrate (DALI versiunea-1) fie certificate (DALI-2) pe site-ul web DiiA. Certificare D4i - o extensie a DALI-2 - a fost adăugat de DiiA în noiembrie 2019.
Membrilor AG DALI li sa permis să folosească marca DALI până la dizolvarea grupului de lucru DALI la 30 martie 2017, când utilizarea mărcii a fost transferată membrilor DiiA. Din 9 iunie 2017, Digital Illumination Interface Alliance (DiiA) certifică produsele DALI. DiiA este un program de parteneriat al IEEE-ISTO.
Prezentare tehnică
O rețea DALI constă din cel puțin un controler de aplicație și o sursă de alimentare magistrală (care poate fi încorporată în oricare dintre produse), precum și dispozitive de intrare (de exemplu, senzori și butoane), echipamente de control (de exemplu, balasturi electrice, drivere LED și variatoare) cu interfeţe DALI. Controlorii aplicațiilor pot controla, configura sau interoga fiecare dispozitiv prin intermediul unui schimb de date bidirecțional. Protocolul DALI permite adresarea dispozitivelor individual, în grupuri sau prin difuzare.
Fiecărui dispozitiv i se atribuie o adresă scurtă unică între 0 și 63, făcând posibile până la 64 de dispozitive de control și 64 de dispozitive de control într-un sistem de bază. Atribuirea adreselor se realizează prin magistrală folosind un protocol de „punere în funcțiune”, de obicei după ce tot hardware-ul este instalat. Datele sunt transferate între dispozitive prin intermediul unui protocol serial asincron, semi-duplex, pe o magistrală cu două fire, cu o rată fixă de transfer de date de 1200 biți/s.
O singură pereche de fire cuprinde magistrala utilizată pentru comunicații într-o rețea DALI. Rețeaua poate fi aranjată în topologie magistrală sau stea sau o combinație a acestora. Fiecare dispozitiv dintr-o rețea DALI poate fi adresat individual, spre deosebire de dispozitivele DSI și 0–10V. În consecință, rețelele DALI folosesc de obicei mai puține fire decât sistemele DSI sau 0–10V.
Autobuzul este utilizat atât pentru semnal, cât și pentru puterea magistralei. O sursă de alimentare oferă până la 250 mA la 16 V DC de obicei; fiecare dispozitiv poate consuma până la 2 mA, dacă nu este alimentat de magistrală. În timp ce multe dispozitive sunt alimentate de la rețea (alimentate de la linie), dispozitivele de putere redusă, cum ar fi detectoarele de mișcare, pot fi alimentate direct de la magistrala DALI. Fiecare dispozitiv are un redresor în punte la intrare, astfel încât este insensibil la polaritate. Magistrala este o configurație cu fir-ȘI în care semnalele sunt trimise prin scurtcircuitarea magistralei la un nivel de tensiune scăzut. (Sursa de alimentare este necesară pentru a tolera acest lucru, limitând curentul la 250 mA.)
Deși cablul de control DALI funcționează la potențial ELV, acesta nu este clasificat ca SELV (Safety Extra Low Voltage) și trebuie tratat ca și cum ar avea doar izolație de bază față de rețea. Acest lucru are dezavantajul că este necesar ca cablul de rețea să fie clasificat la rețea, dar are avantajul că poate fi rulat lângă cabluri de rețea sau într-un cablu cu mai multe fire care include rețea. De asemenea, dispozitivele alimentate de la rețea (de exemplu, driverele LED) trebuie să asigure doar izolație funcțională între rețea și firele de control DALI.
Cablul de rețea este necesar pentru a asigura o cădere maximă de 2 volți de-a lungul cablului. La 250 mA de curent de alimentare, aceasta necesită o rezistență de ≤ 4 Ω pe fir. Dimensiunea firului necesară pentru a realiza acest lucru depinde de lungimea magistralei, până la un maxim recomandat de 2,5 mm2 la 300 m atunci când se utilizează puterea nominală maximă a magistralei.
Viteza este menținută la un nivel scăzut, astfel încât nu sunt necesare rezistențe de terminare, iar datele sunt transmise folosind tensiuni relativ ridicate (0±4,5 V pentru joasă și 16±6,5 V pentru comunicații fiabile înalte, permițând comunicații fiabile în prezența unui zgomot electric semnificativ. (Acest lucru permite, de asemenea, mult de spațiu pentru un redresor în punte în fiecare slave.)
Fiecare bit este trimis folosind codificarea Manchester (un bit „1” este scăzut pentru prima jumătate a timpului de bit și ridicat pentru a doua, în timp ce „0” este invers), astfel încât puterea este prezentă pentru jumătate din fiecare bit. Când magistrala este inactivă, nivelul de tensiune este continuu ridicat (ceea ce nu este același cu un bit de date). Cadrele încep cu un bit de pornire „1”, apoi 8 până la 32 de biți de date în ordinea întâi msbit (RS-232 standard este primul lsbit), urmat de un minim de 2,45 ms de inactivitate.
Controlul luminozității
Nivelurile de iluminare DALI sunt specificate printr-o valoare de 8 biți, cu 0 reprezentând oprit, 1 înseamnă 0,1% luminozitate completă, 254 înseamnă luminozitate completă și alte valori fiind interpolate logaritmic, dând o creștere de 2,77% pe pas. Adică, un octet de control (diferit de zero) x denotă un nivel de putere de 103(x−254)/253.
(O valoare de 255 este rezervată pentru înghețarea nivelului actual de iluminare fără a-l schimba.)
Acesta este conceput pentru a se potrivi cu sensibilitatea ochiului uman, astfel încât pașii de luminozitate percepuți să fie uniformi și pentru a asigura niveluri de luminozitate corespunzătoare în unitățile de la diferiți producători.
Scene
Dispozitivele stochează 16 niveluri de ieșire programabile ca „scene”. O singură comandă de difuzare face ca fiecare dispozitiv să se schimbe la nivelul său configurat, de ex. lumini slabe deasupra publicului și lumini strălucitoare peste scenă. (Un nivel de ieșire programat de 255 face ca un dispozitiv să nu răspundă la o anumită scenă.)
A 17-a scenă de „defecțiune a sistemului” este declanșată de o pierdere de putere (nivel scăzut susținut) pe magistrala DALI, pentru a oferi o rezervă sigură în cazul în care controlul este pierdut.
Comenzi pentru echipamentul de control
Cadrele directe trimise la echipamentul de control au o lungime de 16 biți, cuprinzând un octet de adresă urmat de un octet de cod operațional. Octetul de adresă specifică un dispozitiv țintă sau o comandă specială adresată tuturor dispozitivelor.
Când se adresează unui dispozitiv, bitul cel mai puțin semnificativ al octetului de adresă specifică interpretarea octetului opcode, cu „0” însemnând un octet de nivel țintă (luminos) și „1” însemnând că urmează o comandă.
Mai multe comenzi speciale importante sunt folosite pentru a salva octetul de date într-unul dintre cele trei „registri de transfer de date” care pot fi folosite ca parametru de comenzile ulterioare.