DMX
Protocolul Digital Multiplex (DMX) este peste tot în iluminat, așa că, dacă te joci cu iluminatul, nu va dura mult până când vei începe să ai întrebări despre protocolul versatil de control al luminii, care îți permite să ai controlul suprem asupra ta. cerințele de iluminare. Prezentat mai jos este un primer pentru a explica funcția simplificată a unui sistem de control al semnalului DMX.
Ce este DMX?
DMX a fost dezvoltat de Institutul Statelor Unite pentru Tehnologia Teatrală (USITT) în 1986, în principal pentru controlul echipamentelor de iluminat și a accesoriilor în aplicațiile de divertisment. DMX a pus standardul producătorilor de iluminat pentru a construi corpuri care ar fi toate compatibile între ele pentru a controla totul dintr-o singură sursă, oferind astfel libertate și flexibilitate îmbunătățite, mai ales atunci când a fost vorba de crearea de spectacole de iluminat. DMX este, de fapt, un protocol foarte popular în care un controler DMX comunică cu corpurile de iluminat DMX. În zilele noastre, este utilizat pe scară largă și în aplicațiile de decor arhitectural.
DMX necesită componente diferite pentru a funcționa. Controlul DMX se realizează de obicei cu un controler/consolă DMX, iar corpurile de iluminat „adresabile” sunt de obicei interconectate între ele (în lanț) folosind cabluri DMX, de obicei XLR cu trei sau cinci pini. Controlerul DMX trimite valori DMX, care este o valoare de 8 biți (între 0 și 255) corespunzătoare unei intensități de 0% până la 100%. În DMX512, șirurile de 512 valori sunt trimise de 40 de ori pe secundă, iar locația unei valori DMX este denumită „adresă”. Adresându-se dispozitivului DMX, acesta știe ce valoare DMX să folosească.
"DMX512” înseamnă Digital Multiplex 512, ceea ce înseamnă că 512 canale sunt controlate digital printr-un singur cablu de date. „Adresa” este locația din universul DMX cu 512 canale în care începe dispozitivul DMX (majoritatea corpurilor de iluminat DMX au o serie de comutatoare DIP pentru a seta adresele dispozitivului dorite). „Universul DMX” sunt cele 512 canale de ieșire de la controlerul/consola DMX. Când completăm primul univers al lui 512 (DMX A), ar trebui să trecem la al doilea univers (DMX B). Rețineți că universurile nu pot fi combinate, deoarece fiecare are nevoie de propriul cablu DMX. În ceea ce privește limitările DMX512, o regulă în practică este că nu putem avea mai mult de 30 de dispozitive pe un cablu DMX (1.800 de picioare pe hârtie). După aceasta, semnalul trebuie amplificat cu un amplificator DMX adecvat.
După cum sa menționat mai devreme, controlul DMX este de obicei realizat cu un controler/consolă DMX standard. Dar este popular și cu software-ul DMX conectat cu o interfață USB DMX (consola bazată pe PC) care convertește ieșirea USB în ieșire DMX.
Cablul de control DMX standard este un cablu RS-485 „pereche răsucită ecranată” cu trei conexiuni: două semnale (DATA+, DATA–) și o masă (GND). Semnalul DATA+ și DATA– creează semnalul DMX real, în timp ce GND este pentru referință (și pentru a preveni interferențele). Pentru a crea un semnal DMX stabil, capătul fiecărei linii DMX trebuie terminat cu un rezistor de 120Ω conectat între semnalele DATA+ și DATA–. Conectorii DMX recomandați sunt RJ45 și Neutrik XLR cu cinci pini. În RJ45, Pinul 1 este DATA+, Pinul 2 este DATE–, iar Pinul 7 (și 8) este GND, în timp ce Pinul 1 al XLR este GND, Pinul 2 este DATE– și Pinul 3 este DATE+.
Câteva (dar nu toate) puncte cheie DMX:
• DMX este un limbaj special în care un controler DMX vorbește cu corpurile de iluminat DMX.
• Un controler DMX trimite valori DMX pe 8 biți.
• Locația unei valori DMX este denumită adresă.
• Adresându-se unui dispozitiv DMX, acesta știe ce valoare DMX să folosească.
• Majoritatea dispozitivelor DMX folosesc mai multe adrese DMX (de exemplu, lumini LED RGB).
• O linie DMX poate controla 170 de dispozitive LED RGB individuale.
• Topologia DMX este serială, iar DMX se bazează pe comunicația RS-485.
• La nivel de date, un controler DMX512 trimite date asincrone la 250.000 baud (1 bit de pornire, 8 biți de date, 2 biți de oprire și nicio verificare de paritate).
• Metoda de comunicații presupune trimiterea de octeți de date într-un flux de 8 biți pe octet, înfășurați în jurul unui bit de pornire și biți de oprire. Bitul de pornire este o perioadă de un singur bit setată la zero logic. Biții de oprire, când se utilizează DMX, sunt doi biți setați la 1 logic. Combinația de 1 bit de pornire, 8 biți în octet și cei 2 biți de oprire (un total de 11 biți) se numește cadru.
• Este posibil să divizați o linie DMX și să amplificați un semnal DMX.
• Terminarea DMX (sfârșitul liniei) este foarte importantă.