TCP-IP
Ce este TCP?
Protocolul de control al transmisiei (TCP) este un standard de comunicații care permite aplicațiilor și dispozitivelor de calcul să facă schimb de mesaje printr-o rețea. Este conceput pentru a trimite pachete prin internet și pentru a asigura livrarea cu succes a datelor și a mesajelor prin rețele.
TCP este unul dintre standardele de bază care definesc regulile Internetului și este inclus în standardele definite de Internet Engineering Task Force (IETF). Este unul dintre cele mai frecvent utilizate protocoale în comunicațiile de rețea digitală și asigură livrarea de date de la capăt la capăt.
TCP organizează datele astfel încât să poată fi transmise între un server și un client. Acesta garantează integritatea datelor care sunt comunicate printr-o rețea. Înainte de a transmite date, TCP stabilește o conexiune între o sursă și destinația acesteia, de care se asigură că rămâne activă până când începe comunicarea. Apoi împarte cantități mari de date în pachete mai mici, asigurând în același timp integritatea datelor pe tot parcursul procesului.
Ca rezultat, TCP este utilizat pentru a transmite date de la protocoale de nivel înalt care au nevoie de toate datele pentru a ajunge. Acestea includ protocoale de partajare peer-to-peer, cum ar fi File Transfer Protocol (FTP), Secure Shell (SSH) și Telnet. De asemenea, este folosit pentru a trimite și primi e-mailuri prin Internet Message Access Protocol (IMAP), Post Office Protocol (POP) și Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) și pentru acces web prin Hypertext Transfer Protocol (HTTP).
O alternativă la TCP este User Datagram Protocol (UDP), care este utilizat pentru a stabili conexiuni cu latență scăzută între aplicații și pentru a accelera transmisiile. TCP poate fi un instrument de rețea costisitor, deoarece include pachete absente sau corupte și protejează livrarea datelor cu controale cum ar fi confirmările, pornirea conexiunii și controlul fluxului.
UDP nu oferă conexiune de eroare sau secvențierea pachetelor și nici nu semnalează o destinație înainte de a furniza date, ceea ce o face mai puțin fiabilă, dar mai puțin costisitoare. Ca atare, este o opțiune bună pentru situații sensibile la timp, cum ar fi căutarea Sistemului de nume de domeniu (DNS), Voice over Internet Protocol (VoIP) și streaming media.
Ce este IP-ul?
Protocolul Internet (IP) este metoda de trimitere a datelor de la un dispozitiv la altul pe internet. Fiecare dispozitiv are o adresă IP care îl identifică în mod unic și îi permite să comunice și să schimbe date cu alte dispozitive conectate la internet.
IP este responsabil pentru definirea modului în care aplicațiile și dispozitivele schimbă pachete de date între ele. Este principalul protocol de comunicații responsabil pentru formatele și regulile pentru schimbul de date și mesaje între computere dintr-o singură rețea sau mai multe rețele conectate la internet. Face acest lucru prin Internet Protocol Suite (TCP/IP), un grup de protocoale de comunicații care sunt împărțite în patru straturi de abstractizare.
IP este protocolul principal din stratul de internet al TCP/IP. Scopul său principal este de a livra pachete de date între aplicația sau dispozitivul sursă și destinație folosind metode și structuri care plasează etichete, cum ar fi informații despre adresă, în pachetele de date.
TCP vs. IP: Care este diferența?
TCP și IP sunt protocoale separate care lucrează împreună pentru a se asigura că datele sunt livrate la destinația dorită în cadrul unei rețele. IP obține și definește adresa — adresa IP — a aplicației sau a dispozitivului la care trebuie trimise datele. TCP este apoi responsabil pentru transportul datelor și pentru a se asigura că acestea sunt livrate către aplicația sau dispozitivul de destinație pe care IP l-a definit.
Cu alte cuvinte, adresa IP este asemănătoare unui număr de telefon atribuit unui smartphone. TCP este versiunea de rețea de computer a tehnologiei utilizată pentru a face telefonul smartphone să sune și pentru a permite utilizatorilor săi să vorbească cu persoana care i-a sunat. Cele două protocoale sunt frecvent utilizate împreună și se bazează unul pe celălalt pentru ca datele să aibă o destinație și să ajungă la ea în siguranță, motiv pentru care procesul este denumit în mod regulat TCP/IP.
Cum funcționează TCP/IP?
Modelul TCP/IP a fost dezvoltat de Departamentul de Apărare al Statelor Unite pentru a permite transmiterea exactă și corectă a datelor între dispozitive. Împarte mesajele în pachete pentru a evita să fie nevoie să retrimiteți întregul mesaj în cazul în care întâmpină o problemă în timpul transmiterii. Pachetele sunt reasamblate odată ce ajung la destinație. Fiecare pachet poate lua o rută diferită între computerul sursă și cel de destinație, în funcție de faptul dacă ruta inițială utilizată devine aglomerată sau indisponibilă.
TCP/IP împarte sarcinile de comunicare în straturi care mențin procesul standardizat, fără ca furnizorii de hardware și software să încerce să-l gestioneze ei înșiși. Pachetele de date trebuie să treacă prin patru straturi înainte de a fi primite de dispozitivul de destinație, iar apoi TCP/IP trece prin straturi în ordine inversă pentru a pune mesajul înapoi în formatul original.
Ca protocol orientat spre conexiune, TCP stabilește și menține o conexiune între aplicații sau dispozitive până când acestea termină schimbul de date. Acesta determină modul în care mesajul original ar trebui să fie împărțit în pachete, numere și reasamblarea pachetelor și le trimite către alte dispozitive din rețea, cum ar fi routere, gateway-uri de securitate și switch-uri, apoi către destinație. De asemenea, TCP trimite și primește pachete de la nivelul rețelei, se ocupă de transmiterea oricăror pachete abandonate, gestionează controlul fluxului și asigură că toate pachetele ajung la destinație.
Un bun exemplu al modului în care funcționează acest lucru în practică este atunci când un e-mail este trimis utilizând SMTP de la un server de e-mail. Stratul TCP din server împarte mesajul în pachete, le numerotează și le transmite la nivelul IP, care apoi transportă fiecare pachet la serverul de e-mail de destinație. Când pachetele sosesc, acestea sunt predate înapoi la nivelul TCP pentru a fi reasamblate în formatul original de mesaj și predate înapoi serverului de e-mail, care livrează mesajul în căsuța de e-mail a utilizatorului.
TCP/IP folosește o strângere de mână în trei căi pentru a stabili o conexiune între un dispozitiv și un server, ceea ce asigură transferul mai multor conexiuni socket TCP în ambele direcții simultan. Atât dispozitivul, cât și serverul trebuie să sincronizeze și să confirme pachetele înainte de a începe comunicarea, apoi pot negocia, separa și transfera conexiunile socket TCP.
Cele 4 straturi ale modelului TCP/IP
Modelul TCP/IP definește modul în care dispozitivele ar trebui să transmită date între ele și permite comunicarea prin rețele și distanțe mari. Modelul reprezintă modul în care datele sunt schimbate și organizate în rețele. Este împărțit în patru straturi, care stabilesc standardele pentru schimbul de date și reprezintă modul în care datele sunt gestionate și împachetate atunci când sunt livrate între aplicații, dispozitive și servere.
Cele patru straturi ale modelului TCP/IP sunt după cum urmează:
Stratul de legătură de date: stratul de legătură de date definește modul în care ar trebui să fie trimise datele, se ocupă de actul fizic de trimitere și de primire a datelor și este responsabil pentru transmiterea datelor între aplicații sau dispozitive dintr-o rețea. Aceasta include definirea modului în care datele ar trebui să fie semnalate de hardware și alte dispozitive de transmisie dintr-o rețea, cum ar fi driverul de dispozitiv al unui computer, un cablu Ethernet, o placă de interfață de rețea (NIC) sau o rețea fără fir. De asemenea, este denumit stratul de legătură, stratul de acces la rețea, stratul de interfață de rețea sau stratul fizic și este combinația dintre straturile fizice și de legătură de date ale modelului de interconexiune a sistemelor deschise (OSI), care standardizează funcțiile de comunicații în calcul și telecomunicații. sisteme.
Stratul de internet: Stratul de internet este responsabil pentru trimiterea pachetelor dintr-o rețea și controlarea mișcării acestora într-o rețea pentru a se asigura că ajung la destinație. Acesta oferă funcțiile și procedurile pentru transferul secvențelor de date între aplicații și dispozitive în rețele.
Stratul de transport: Stratul de transport este responsabil pentru furnizarea unei conexiuni de date solide și fiabile între aplicația sau dispozitivul original și destinația prevăzută. Acesta este nivelul în care datele sunt împărțite în pachete și numerotate pentru a crea o secvență. Stratul de transport determină apoi câte date trebuie trimise, unde ar trebui trimise și cu ce viteză. Se asigură că pachetele de date sunt trimise fără erori și în ordine și obține confirmarea că dispozitivul de destinație a primit pachetele de date.
Stratul de aplicație: Stratul de aplicație se referă la programe care au nevoie de TCP/IP pentru a le ajuta să comunice între ele. Acesta este nivelul cu care interacționează de obicei utilizatorii, cum ar fi sistemele de e-mail și platformele de mesagerie. Combină straturile de sesiune, prezentare și aplicație ale modelului OSI.
Pachetele dvs. de date sunt private prin TCP/IP?
Pachetele de date trimise prin TCP/IP nu sunt private, ceea ce înseamnă că pot fi văzute sau interceptate. Din acest motiv, este vital să evitați utilizarea rețelelor Wi-Fi publice pentru trimiterea de date private și să vă asigurați că informațiile sunt criptate. O modalitate de a cripta datele partajate prin TCP/IP este printr-o rețea privată virtuală (VPN).
Care este adresa mea TCP/IP?
O adresă TCP/IP poate fi necesară pentru a configura o rețea și, cel mai probabil, este necesară într-o rețea locală.
Găsirea unei adrese IP publice este un proces simplu care poate fi descoperit folosind diverse instrumente online. Aceste instrumente detectează rapid adresa IP a dispozitivului utilizat, împreună cu adresa IP gazdă a utilizatorului, furnizorul de servicii de internet (ISP), portul la distanță și tipul de browser, dispozitiv și sistem de operare pe care îl utilizează.
O altă modalitate de a descoperi TCP/IP este prin intermediul paginii de administrare a unui router, care afișează adresa IP publică curentă a utilizatorului, adresa IP a routerului, masca de subrețea și alte informații despre rețea.